DimaDima.nl - De ware godsdienst voor ALLAH is de Islam

Iqraa Alkoran

» Artikel :De beste der maanden. Het is de gezegende maand Ramadaan

 »

 » Titel : De beste der maanden. Het is de gezegende maand Ramadaan
 » Volgnr:  004

In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle

 

Een nieuwe maand...

 

Een nieuwe maand is tot jullie gekomen. De beste der maanden. Het is de gezegende maand Ramadaan. Het is de maand waar de gelovigen het hele jaar vol verheuging op wachten, waar de oprechte dienaren van Allah het hele jaar op wachten. Zij tellen de dagen af tot de komst van deze maand. En wanneer deze maand dan eindelijk gekomen is, zijn zij blij en gelukkig met zijn komst.

 

 

De mensen en Ramadaan...

 

De mensen zijn met betrekking tot de komst van deze maand verdeeld. Onder hen is er de handelaar die verheugd is met de komst van deze maand, omdat hij dan zijn handelswaar zal kunnen verkopen. Hij is dus niet verheugd omwille van Allah, maar hij is verheugd omwille van zijn handel. En onder de mensen is er de persoon die verheugd is met de komst van deze maand, omwille van de tv-series, films en programma's die dan op tv te zien zijn. Hij is verheugd, maar niet omwille van Allah - de Almachtige. En onder de mensen is er degene die verheugd is omwille van de nachten die hij zal doorbrengen met zinloos vermaak, spel, muziek en ongehoorzaamheid aan Allah - de Almachtige. Hij is verheugd, maar hij is verloren en vernietigd vanwege deze verheuging.

 

Maar wat de gelovigen en de oprechten betreft: zij zijn verheugd vanwege de komst van deze maand, omdat het de maand van de barmhartigheid is. Omdat er zich in deze maand een nacht bevindt, die beter is dan duizend maanden. Omdat het de maand van genade is, de maand van vergeving. Ken de gunsten van deze maand, dienaar van Allah, zodat je weet wat je te doen staat in deze maand, en weet dat het misschien de laatste keer is dat je deze maand zal meemaken. Benut deze maand dus en laat je kans niet voorbijgaan.

 

 

De gunsten van Ramadaan...

 

De Profeet Mohammad - vrede en gebeden over hem - zegt dat wanneer deze maand komt, de poorten van het Paradijs geopend worden. De poorten van het Paradijs! Wanneer de geur van het Paradijs uit één van deze poorten komt, kan men deze ruiken op een afstand van veertig jaar! De poorten van het Paradijs, waarin datgene zit wat geen oog gezien heeft, wat geen oor gehoord heeft en wat geen enkel hart zich heeft ingebeeld. Wees dus voorbereid, dienaar van Allah, want het kan goed zijn dat je wordt opgeschreven onder haar bewoners, terwijl je het niet weet.

 

En de poorten van de Hel worden gesloten. Elke nacht in deze maand zullen er mensen zijn die gered worden van de Hel. Doe dus je best, dienaar van Allah, om tot deze geredde mensen te behoren. En ellendig is hij die de maand Ramadaan meemaakt, maar niet vergeven wordt voor zijn zonden.

 

Wanneer deze maand aanbreekt, zal een oproeper roepen: "O wenser van het goede, komt naar voren, en o wenser van het slechte, onthoudt je (van het slechte)!"

 

 

Het doel van het vasten...

 

Allah - de Almachtige - zegt:

 

O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven net zoals het voor degenen vóór jullie is voorgeschreven, op dat jullie (Allah) zullen vrezen

[ Soerah al-Baqarah 2:183 ].

 

Dit is dus het doel van het vasten. Denk je dat Allah slechts van ons wil dat wij honger en dorst lijden? Nee, bij Allah. Het doel van het vasten is groter dan dit:

 

...opdat jullie (Allah) zullen vrezen.

 

In deze maand helpt Allah jou om tot de Godsvrezenden te behoren, door de duivels van jou weg te houden. En hoe vaak horen we in de maand Ramadaan van een zondaar die berouw heeft getoond, van een onbedekte vrouw die de sluier is gaan dragen, van een persoon die begonnen is met bidden, van een gierigaard die zijn geld aan de armen uitgeeft, en van een zondaar die terugkeert naar Allah door goede daden te verrichten. Waarom? Omdat het de maand van Godsvrees is, de maand van vergeving, de maand van barmhartigheid. En ellendig is hij, nogmaals ellendig is hij, die de maand Ramadaan meemaakt, maar niet vergeven wordt voor zijn zonden. De maand waarin de genade neerdaalt, en de daden aanvaard worden. De Profeet Mohammad - vrede en gebeden over hem - zegt:

 

"Wie (de maand) Ramadaan vast met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven..."

 

Als jij deze gunst laat gaan, en je vast zonder dat je vergeven wordt, dan heb je nog een tweede kans. De Profeet - vrede en gebeden over hem - zegt verder:

 

"...en wie de (avondgebeden van) Ramadaan bidt met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven..."

 

Maar als jij de avondgebeden van Ramadaan bidt zonder dat je vergeven wordt, dan is er nog een derde mogelijkheid:

 

"...en wie Laylatoel-Qadr (de Nacht van de Voorbeschikking) bidt met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven."(1)

 

 

Laylatoel-Qadr...

 

Laylatoel-Qadr, dienaar van Allah! De Nacht van de Voorbeschikking. En wat doet jou weten wat Laylatoel-Qadr is?

 

Laylatoel-Qadr is beter dan duizend maanden. De Engelen en de Geest (Djibriel) dalen daarin neer, met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede zal er zijn tot aan de ochtendschemering

[ Soerah al-Qadr 97:3-5 ].

 

Het is de parel van Ramadaan, het meest belangrijke wat zich in Ramadaan bevindt. In deze nacht, Laylatoel-Qadr, heeft de meest grootse gebeurtenis plaatsgevonden waarvan de hemelen en de aarde getuige waren: de Qor-aan werd neergezonden aan de wereldbewoners.

 

Voorwaar, Wij hebben hem neergezonden in Laylatoel-Qadr

[ Soerah al-Qadr 97:1 ].

 

Voorwaar, Wij hebben hem neergezonden in een gezegende nacht

[ Soerah ad-Doekhaan 44:3 ].

 

 

De maand van het vasten...

 

Ramadaan, de maand van het vasten. Weet jij wat het vasten betekent, dienaar van Allah? Het is niet enkel het wegblijven van het eten en drinken. De maand van het vasten, het vasten waar de vastende de zoetheid van proeft. Voor wie laat jij het eten? En voor wie laat jij het drinken? En voor wie laat jij jouw verlangens? Voor Allah - de Almachtige. Allah zegt:

 

"Alle daden van de zoon van Adam zijn voor hem zelf, behalve het vasten, want dit is voor Mij, en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen."(2)

 

Wie is Degene Die jou het vasten heeft opgedragen? Allah. Wie is Degene voor Wie jij vast? Allah. En Wie is Degene Die jou ervoor beloont? Allah.

 

Wat weerhoudt jou ervan, dienaar van Allah, wanneer jij je huis binnengaat en alleen bent, om te eten en te drinken? Wie is ervan op de hoogte, wie komt het te weten, wie ziet jou? Wat weerhoudt jou ervan om te eten en te drinken, terwijl je in je eentje bent? Het is omdat jij weet dat Allah over jou waakt en naar jou kijkt.

 

"...behalve het vasten, want dit is voor Mij..."

 

Een geheim tussen de dienaar en zijn Heer.

 

"...en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen."

 

Weet jij wat de beloning van de vastende is, wanneer hij zijn Heer zal ontmoeten? De mensen treden het Paradijs binnen door verschillende poorten, behalve de vastenden. Want voor hen is er een speciale poort. Een poort die niemand anders dan hen zal binnentreden. Het is de poort van Rayyaan. Zij volhardden in het vasten, waardoor Allah hen hun beloning geeft.

 

 

De gunsten van het vasten...

 

Een man kwam naar de Profeet Mohammad - vrede en gebeden over hem - en vroeg hem: "O Boodschapper van Allah! Wijs mij op een daad die mij het Paradijs doet binnentreden." Hij antwoordde:

 

"Houd je aan het vasten, want er is geen gelijke daaraan."(3)

 

De Profeet - vrede en gebeden over hem - heeft gezegd:

 

"Het vasten is een schild waarmee de dienaar zichzelf beschermt tegen het Vuur."(4)

 

Weet jij dat dit vasten voor jou bij Allah zal bemiddelen op de Dag der Opstanding? De Profeet Mohammad - vrede en gebeden over hem - heeft gezegd:

 

"Het vasten en de Qor-aan bemiddelen voor de dienaar op de Dag der Opstanding..."

 

Het vasten zal een vorm aannemen, praten en jou verdedigen bij Allah! Omdat jij gevast hebt, en dorst en honger hebt geleden omwille van Allah.

 

"Het vasten zal zeggen: "Mijn Heer, ik heb hem overdag weggehouden van het voedsel en het verlangen. Laat mij dus voor hem bemiddelen." En de Qor-aan zal zeggen: "Mijn Heer, ik heb hem 's nachts weggehouden van de slaap. Laat mij dus voor hem bemiddelen." Daarop zullen zij bemiddelen."(5)

 

De Profeet Mohammad - vrede en gebeden over hem - heeft gezegd:

 

"De mondgeur van de vastende is Allah geliefder dan de geur van muskus."(6)

 

En hij heeft gezegd:

 

"Wie een dag op de Weg van Allah vast; Allah zal zijn gezicht een afstand van zeventig jaar van de Hel verwijderen."(7)

 

En hij heeft gezegd:

 

"De vastende kent twee momenten van vreugde. Wanneer hij zijn vasten verbreekt, is hij verheugd en wanneer hij zijn Heer ontmoet, is hij verheugd."(8)

 

En tot de gunsten van het vasten behoort dat de dienaar ziet hoe zwak en behoeftig hij aan zijn Heer is en het herinnert hem aan Allah's gunsten aan hem. Het herinnert hem aan de situatie van zijn arme broeders, waarop hij Allah dankbaar zal zijn en de armen en behoeftigen zal steunen.

 

Verder reinigt het vasten het lichaam van overtollige en onreine stoffen en bevordert de gezondheid, en dit is bevestigd door vele dokters.

 

 

De Voorgangers en het vasten...

 

‘Abdoellah ibn ‘Oemar - moge Allah tevreden zijn met beiden - huilde op zijn sterfbed. Toen hem gevraagd werd waarom hij huilde, antwoordde hij:

"Ik treur om niets van deze wereld, behalve om de dorst tijdens de hete dag (vanwege het vasten), en de verduringen tijdens de nacht (vanwege het bidden)."

 

Vele van de oprechten huilden op hun sterfbed vanwege dit. Omdat zij deze dagen niet meer zouden meemaken, de mooiste dagen, de zoetste dagen.

 

Nafiesah bint al-Hasan ibn Zayd ibn al-Hasan ibn ‘Alie behoort tot de nakomelingen van de Profeet - vrede en gebeden over hem. Ze was een vrome aanbidster van Allah, en was gewoon om veel te vasten. Ze stierf zelfs terwijl ze aan het vasten was - moge Allah haar genadig zijn. Toen ze op haar sterfbed lag, zeiden ze tegen haar: "Drink wat water." "Nee, bij Allah," antwoordde zij, "sinds dertig jaar vraag ik Allah om mij te laten sterven terwijl ik vastende ben. Moet ik nu mijn vasten verbreken?!" Toen begon ze de Qor-aan te reciteren, totdat ze bij de volgende Woorden van Allah kwam:

 

Zeg: "Aan wie behoort datgene wat in de hemelen en op aarde is?" Zeg: "Aan Allah. Hij heeft Zichzelf de Barmhartigheid voorgeschreven

[ Soerah al-An'aam 6:12 ].

 

Toen stopte ze en blies haar laatste adem uit...

 

 

De maand van de Qor-aan...

 

Ramadaan, de maand van de Qor-aan. Allah heeft in de maand Ramadaan de gehele Qor-aan neergezonden van al-Lawh al-Mahfoedh(9) naar de laagste hemel, vervolgens werd hij van de laagste hemel naar de aarde neergezonden over een periode van 23 jaar.

 

De maand Ramadaan waarin de Qor-aan is neergezonden, als een Leiding voor de mensheid en duidelijke bewijzen voor de Leiding en de Onderscheider (tussen het goede en het slechte)

[ Soerah al-Baqarah 2:185 ].

 

 

De Voorgangers en de Qor-aan...

 

Al-Imaam ash-Shaafi'ie - moge Allah hem genadig zijn - was gewoon de Qor-aan zestig maal te reciteren en uit te lezen in de maand Ramadaan. Dat wil zeggen tweemaal per dag. Tijdens de dag reciteerde hij hem helemaal en tijdens de nacht reciteerde hij hem helemaal. Zij kenden de waarde van deze Qor-aan.

 

Al-Imaam Maalik - moge Allah hem genadig zijn - was gewoon om in de maand Ramadaan afstand te nemen van alle bijeenkomsten en alle boeken, en zich te wenden tot het Boek van Allah.

 

Dat zijn onze Vrome Voorgangers. Tijdens de maand Ramadaan kenden zij alleen de Qor-aan. Laten wij hen opvolgen. Laten wij de Qor-aan nemen, deze reciteren, zijn betekenissen overpeinzen en de nacht ermee doorbrengen. Laten wij de Verzen ervan van buiten leren en de regels die hij bevat in praktijk brengen. Laten wij zoals hen zijn, de maand Ramadaan vrijmaken voor de Qor-aan.


 

Toegevoegd door :   aboeayoub      Admin
 

Geplaatst: 15/09/2008

  Gelezen: 6550

 Afdrukken    Print


Start Menu

Zoeken

Zoeken in

Radio DimaDima Live

Hier worden live lezingen Koranreciteringen en Anasheed uitgezonden zowel in het Nederlands als in het Arabisch en Berbers.

Wie is Online

Bezoekernr:

1787255

Nu Online:

46

Leden:

0

Bezoekers:

46

Meer over bezoekers