DimaDima.nl - De ware godsdienst voor ALLAH is de Islam

Iqraa Alkoran

» Artikel :De wijsheden en geheimen van het vasten

 »

 » Titel : De wijsheden en geheimen van het vasten
 » Volgnr:  044

De wijsheden en geheimen van het vasten

Door de nobele Shaykh

Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam

- moge Allah hem genadig zijn -

 

 Wat de wijsheden achter het vasten en de geheimen ervan betreft: het is niet mogelijk om deze alle te vermelden in deze beknopte verhandeling. Echter, ik zal wijzen naar een klein gedeelte ervan, zodat de lezer wat van Allah's geheimen in Zijn wetgeving kent en zijn geloof en overtuiging zodoende toeneemt - in een tijd waarin de overtuigingen beven en het geloof is verzwakt. Tot Allah behoren wij en tot Hem is de terugkeer.

 Tot de verheven wijsheden achter het vasten behoren de aanbidding van Allah en de nederigheid tegenover Hem. De vastende wendt zich tot Allah - Verheven is Hij - en staat nederig en ootmoedig tegenover Hem wanneer hij zijn verlangens verwerpt. De kracht leidt namelijk tot buitensporigheid en arrogantie.

 

Neen! Voorwaar, de mens is zeker buitensporig. Omdat hij zichzelf behoefteloos beschouwt.

[ Soerah al-‘Alaq 96:6-7 ]

 Wanneer de mens echter zijn zwakte en onmacht ziet, weet hij dat hij zwak en arm is tegenover Allah. Zodoende verwerpt hij de hoogmoedigheid en trots in zichzelf, bezwijkt voor zijn Heer en is zachtmoedig jegens Zijn schepping.

 Tot de wijsheden achter het vasten behoren ook sociale wijsheden. De mensen verenigen zich namelijk tegelijkertijd op één aanbidding en hebben allen geduld met het verduren en het dragen van het vasten. Zowel de sterke als de zwakke onder hen, zowel de edelman als de simpele persoon onder hen, zowel de rijke als de arme onder hen. Dit zorgt ervoor dat hun harten zich binden, hun zielen harmoniseren en hun woord één wordt.

 Evenzo zorgt het vasten ervoor dat de mensen genegen en barmhartig jegens elkaar worden, wanneer de rijke de pijn van de honger en het branden van de dorst voelt. Hij beseft dat zijn minderbedeelde broeder deze pijn het hele jaar door moet voelen, waardoor hij hem vrijgevig van zijn bezit schenkt. Hiermee zal de wrok en nijd verdwijnen en plaats maken voor de liefde en genegenheid. Op deze wijze vindt de vrede plaats tussen de verschillende klassen van de samenleving.

 Het vasten bevat ook ethische en opvoedkundige wijsheden. Het leert de mens namelijk geduldig te zijn en lasten te verduren. Het versterkt de wilskracht en leert de mens moeilijkheden te trotseren.

 Tevens schuilen er wijsheden achter het vasten die betrekking hebben op de gezondheid. De maag is immers het centrum van de ziekte en het dieet is het beste medicijn. Het is voor de maag noodzakelijk om een rustpauze te nemen en zich te ontspannen, nadat het voedsel opeenvolgend op de maag afkomt en zij dit steeds moet verwerken.

 Dit is een kleine samenvatting van enkele van de wijsheden en geheimen van Allah in Zijn wetgeving. Het opsommen van de wijsheden die het menselijke verstand kan vatten, vereist vele boekwerken, laat staan de wijsheden en geheimen die enkel Allah - Verheven is Hij - kent.

 Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten

Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki

 


 

Toegevoegd door :   aboeayoub      Admin
 

Geplaatst: 21/09/2008

  Gelezen: 6418

 Afdrukken    Print


Start Menu

Zoeken

Zoeken in

Radio DimaDima Live

Hier worden live lezingen Koranreciteringen en Anasheed uitgezonden zowel in het Nederlands als in het Arabisch en Berbers.

Wie is Online

Bezoekernr:

1789977

Nu Online:

52

Leden:

0

Bezoekers:

52

Meer over bezoekers